Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-04@07:15:34 GMT

لغو جمع آوری پل حافظ به نفع خودروهای امدادی

تاریخ انتشار: ۵ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۷۵۰۸۶۶

لغو جمع آوری پل حافظ به نفع خودروهای امدادی

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا، صفا صبوری دیلمی، معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران از توقف جمع آوری پل حافظ - طالقانی به دستور معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران خبر داد.   در همین رابطه محبوبه ذاکری سهی، معاون مطالعات و برنامه ریزی سازمان حمل و نقل و ترافیک تهران درباره توقف جمع آوری پل حافظ-طالقانی گفت: نخست برای جمع آوری این پل مطالعاتی در مقیاس کلان با هدف بررسی تأثیر جمع آوری آن در حوزه تحت نفوذ آن و شهر تهران انجام شد که بر اساس نتایج آن، با توجه به عدم کاهش قابل ملاحظه ظرفیت معابر و صرفاً تبدیل غیر همسطح به همسطح شدن معبر، شاخص‌های حمل و نقلی و ترافیکی در مقیاس کلان محدوده و شهر تغییر قابل ملاحظه منفی نداشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  وی در ادامه افزود: به همین علت، ضمن تأیید مقدماتی این نتایج و کلیات طرح، قرار شد مطالعات ترافیکی در مقیاس محلی نیز صورت گیرد که اگر مشکلات ترافیکی و اجرایی در صورت جمع آوری پل یا در حین جمع آوری وجود دارد، لحاظ شده و بر اساس آن تصمیم نهایی اتخاذ شود.   ذاکری سهی با بیان این که بر اساس انجام ارزیابی چند معیاره دیگری از نظر منظر شهری و شاخص‌ های اجتماعی، امکان اغماض نسبت به مقدار ناچیز تغییر شاخص ترافیکی در مقیاس کلان وجود داشت، تأکید کرد: البته تنها در صورتیکه در مقیاس محلی و ملاحظات اجرایی نیز مشکلات اساسی وجود نداشت. تأکید معاونت حمل و نقل برای اتخاذ تصمیم نهایی، بر تکمیل و انجام مطالعات در مقیاس خرد، مشاهده تأثیر حذف پل در محلات مجاور پل و اقدامات ترافیکی مورد نیاز در سطح منطقه بود.   او  در ادامه بیان کرد: مطالعات ترافیکی برای بررسی اینکه پس از جمع آوری پل چه اتفاقاتی در محلات بلافصل خواهد افتاد، بازگشایی و انسداد ضروری معابر برای حفظ عملکرد ترافیکی مناسب تا چه میزان خواهد بود، تغییر جهت‌های لازم تا چه حد امکان پذیر و تأثیرگذار خواهد بود، چراغ‌های راهنمایی چه تغییراتی خواهد داشت و ... صورت گرفت و نتایج پس از بررسی‌های کارشناسی مجدد، در کمیته شبکه معابر شورای عالی ترافیک تهران مطرح شد.   بنا براعلام سایت شهر، معاون مطالعات و برنامه ریزی سازمان حمل و نقل و ترافیک تهران با اشاره به حجم قابل ملاحظه تغییرات ضروری در شبکه معابر مجاور پل و نیز ضرورت انسداد مسیر پل حافظ-طالقانی برای جمع آوری به مدت بیش از یک ماه، گفت: با جمع بندی همه نظرات کارشناسی ترافیکی و نیز نقطه نظرهای سازمان آتش نشانی و خودروهای امدادی مبنی بر تطویل زمان امدادرسانی در بازه زمانی مورد نیاز برای جمع آوری پل و بعد از آن به علت تغییرات ضروری شبکه، با جمیع ملاحظات، جمع آوری پل حافظ-طالقانی حائز اولویت اجرایی در شهر تهران تشخیص داده نشد و این کمیته تخصصی شورای عالی ترافیک تهران به توقف آن رأی داد.

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: جمع آوری پل حافظ ترافیک تهران حمل و نقل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۷۵۰۸۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزییات طرح تقسیم استان تهران از زبان استاندار

به گزارش گروه سیاسی ایسکانیوز؛ علیرضا فخاری، در تشریح موضوع تشکیل دو استان غربی و شرقی تهران گفت: دو منطقه در این طرح وجود دارد که در غرب شهریار، ملارد، بهارستان و پرند شهرهای این بخش و در حوزه جنوب شرقی نیز ورامین، پاکدشت، پیشوا و قرچک جزو محدوده‌هایی است که این ۴ شهرستان مشمول طرح جداسازی می‌شوند.

بیشتر بخوانید؛ وحیدی: طرح تقسیم استان تهران در دست بررسی است تطبیق طرح تقسیم استانهای غربی و شرقی تهران با شرایط امروز جمعیتی

وی افزود: مطالعات این طرح مدت زیادی است آغاز شده و باید با شرایط امروز جمعیتی طرح را منطبق کنیم. براساس سرشماری هوایی که از گذشته داریم در غرب استان تهران نزدیک به ۳ میلیون نفر جمعیت داریم و در جنوب شرقی استان هم یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر جمعیت داریم، لذا به لحاظ گسترش جمعیت باید ملاحظاتی را در نظر بگیریم.

تقسیم و تفکیک زیرساخت‌ها اهمیت بسیار زیادی دارد

استاندار تهران ادامه داد: ملاحظات سرزمینی، جمعیتی و جغرافیایی هر دو منطقه و چگونگی تأمین زیرساخت‌ها بسیار مهم است. بی‌تردید تقسیم و تفکیک زیرساخت‌ها اهمیت بسیار زیادی دارد و قطعا باید مطالعات میزان خدماتی که مردم باید در هر دو استان بگیرند، کامل شود. باید مباحث اقلیمی و جمعیتی هم به لحاظ ترکیب دارای منطق باشد.

فخاری تأکید کرد: ترکیب‌بندی جمعیتی در بخش غربی استان تقریبا باعدم تجانس همراه است و در بخش جنوب شرقی دارای تجانس است و به لحاظ گویش و سایر مولفه‌هایی که تاثیرگذار است همانند مولفه‌های اجتماعی، ممکن است در نقاطی ناهمگونی و در جاهایی همگونی داشته باشیم.

وی با بیان اینکه باید همه مولفه‌ها در مطالعات به خوبی دیده شود، اظهار کرد: نکته مهم این موضوع است که باید تصمیمات موجب آسایش و آرامش مردم باشد و تقسیمات باید به گونه‌ای باشد که در نتیجه مردم در رفاه نسبی با ایجاد تعادل در تأمین نیازمندی‌ها و رفع مطالبات قرار بگیرند.

استاندار تهران افزود: بنابراین تقسیم مدیریتی که هدف اجرای این طرح است و از این طریق نظام مدیریت را مقداری کوچک‌تر می‌کند، باید قابلیت دسترسی داشته باشد، همچنین باید به لحاظ ماهیتی و یک امر الزامی محقق شود و اگر این موارد محقق شد در امر تقسیمات موفق هستیم.

منبع: ایسنا

انتهای پیام/

کد خبر: 1229381 برچسب‌ها تقسیمات کشوری

دیگر خبرها

  • جزییات طرح تقسیم استان تهران از زبان استاندار
  • آخرین وضعیت ترافیکی جاده‌ها؛ ترافیک سنگین در محور چالوس و هراز
  • وضعیت ترافیکی این دو محور مهم شمالی
  • محور چالوس یک طرفه شد
  • ضرورت توجه به روان‌سازی ترافیک معابر در مراغه
  • آخرین وضعیت ترافیکی آزادراه کرج تهران در ۱۴ اردیبهشت
  • برای رهایی از مشکلات ترافیکی باید به سمت استفاده از فناوری‌های مدرن حرکت کرد
  • ◄ رویکرد ترافیک‌ زای شهرداری تهران در زمینه توسعه پارکینگ
  • فیلم| این پهپاد به کنترل ترافیک در شیراز کمک می کند ؛ روش شناسایی خودروهای متخلف
  • این پهپاد به کنترل ترافیک در شیراز کمک می کند ؛ روش شناسایی خودروهای متخلف | ویدئو